Hosting op ARM-servers: lagere kosten, betere prestaties | FloQui | FloQui.nl

Hosting op ARM-servers: lagere kosten, betere prestaties

Gepubliceerd op 07-06-2023

Sinds enkele weken draaien alle websites op servers met een ARM processor. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, het is ook nog eens duurzamer en efficiënter. In deze blog leg ik je meer uit over het voordeel van servers met ARM processors.

Elke computer heeft een processor. Dat zegt je misschien niks, maar een processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. Je kunt het zien als een soort brein. Er bestaan een aantal zogenaamde architecturen voor processors, waar vandaag de dag de x86-architectuur hoofdzakelijk in computers en de ARM-architectuur voornamelijk in telefoons en tablets gebruikt wordt.

Wat is de x86-architectuur?

De x86-architectuur is eind jaren zeventig ontwikkeld door Intel (Wikipedia) en werd gebruikt in de succesvolle IBM Personal Computer. Deze computer diende door het success als de standaard voor persoonlijke computers - en sindsdien is hoofdzakelijk x86 gebruikt.

Wat is de ARM-architectuur?

In de jaren 80 werd een nieuwe architectuur ontwikkelt door Acorn Computers Ltd.: Acorn RISC Machine (ARM). Hoewel de processors met deze architectuur bij de computerfabrikanten in eerst instantie niet echt aansloeg, is het door de jaren heen de belangrijkste architectuur geworden voor processors in mobiele apparaten, televisies, auto’s en wasmachines. In 2012 kondige Microsoft echter de eerste 2-in-1 laptop aan met een ARM processor - en in 2020 is Apple begonnen met het gebruiken van zelfontwikkelde processors. Deze processors gebruiken de ARM-architectuur. Toen werd ook voor veel consumenten duidelijk wat de voordelen van ARM zijn ten opzichte van de traditionele x86: een langere batterijduur en uitstekende prestaties.

ARM-servers bij FloQui

Begin 2023 kondigde mijn leverancier van servers interessant nieuws aan: er kwamen servers in het aanbod met een ARM-processor. Destijds had ik al grote interesse in de ARM-architectuur - ik had immers al een tijd een laptop met ARM-processor en was daar zeer tevreden over. Mijn nieuwsgierigheid kon het dan ook niet laten om direct even te testen met zo’n server. Het bleek een uitstekende zet van mijn leverancier: ik heb na een week testdraaien van eigen websites mijn hele infrastructuur overgezet naar ARM. De prestaties waren minimaal net zo goed, maar de kosten om de servers te huren een stuk lager. Daar konden mijn klanten weer van profiteren, want ondanks de hoge inflatie zijn de prijzen bij FloQui tot nu toe gelijk gebleven. Daarnaast dragen de ARM-servers bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van FloQui: groen hosten. Ze gebruiken minder elektriciteit voor dezelfde doelen. Dat zijn zo veel voordelen - er moet toch een nadeel zijn?

Dat is er helaas ook. Op dit moment is niet alle software geschikt voor de ARM-architectuur. Zo kan de mailserver van FloQui op dit moment niet draaien op een ARM-server. Die draait dus nog op de traditionele x86-architectuur. De websites en databases draaien echter allemaal op nieuwe ARM-servers - en het is een kwestie van tijd voor de mailserver ook werkt. ARM wordt namelijk steeds wat groter en dat nodigt ontwikkelaars uit om hun software ook geschikt te maken voor ARM.

Bij FloQui heb je dus niet alleen vanaf nu een nog betere prijs-kwaliteit verhouding - je maakt ook een bewuste keuze voor een duurzame hosting van jouw website. Waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bronnen

x86-architectuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/X86-instructieset

ARM-architectuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/ARM-architectuur

Foto door Fidel Fernando on Unsplash

Reacties