Automatiseer je website met ChatGPT: bespaar tijd, ook als kleine ondernemer
Gepubliceerd op 22-08-2024Heb je er wel eens over nagedacht om je website of webshop beschikbaar te maken in andere talen, bijvoorbeeld Engels? Ben je afgehaakt omdat je dan telkens alle productteksten in twee talen moet onderhouden? Of heb je er wellicht nog nooit over nagedacht? Dan wordt dat hoog tijd, want met de mogelijkheden van systemen zoals ChatGPT wordt het mogelijk om dit proces volledig te automatiseren, ook voor de kleine ondernemer!
Misschien ben je al in aanraking geweest met ChatGPT en wellicht gebruik je het wel al binnen jouw onderneming. Het is namelijk een ontzettend nuttig hulpmiddel om je werk sneller te doen. Nu zul je je echter afvragen wat er ‘automatisch’ is aan vertalen via ChatGPT. Je moet immers nog steeds zelf een chat starten met ChatGPT om te vragen een tekst te vertalen… en dat kost ook tijd! Niet echt de moeite waard.
Gelukkig heeft het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, het systeem beschikbaar gemaakt via een API. Daarmee kun je vragen stellen aan ChatGPT via commando’s en scripts. Webshop systemen zoals Shopify, Lightspeed en WooCommerce hebben ook zo’n API. Daarmee kun je dus jouw webshop uitlezen via diezelfde commando’s en scripts. Zo kun je de systemen ook aan elkaar koppelen. Hiervoor kun je handige automatiseringssoftware gebruiken, zoals bijvoorbeeld Budibase. Lightspeed kan bijvoorbeeld automatisch een signaal sturen naar Budibase als er een product gewijzigd wordt. Via Budibase stuur je een verzoek naar de API van ChatGPT waarin je vraagt om een vertaling naar het Engels. Je kunt ook extra informatie daaraan toevoegen, zodat ChatGPT een tekst schrijft die geschikt is voor een webshop. Het resultaat schrijft Budibase vervolgens weer via de API van Lightspeed naar het product toe. Zo is de cirkel rond en heeft je product binnen 1 minuut een nette, Engelse producttekst. Al deze stappen zijn voorgeprogrammeerd, waardoor ze volledig automatisch verlopen.
Is dat gratis?
Nee, dat niet. Je betaalt voor de hoeveelheid tekst die ChatGPT genereert. Die kosten zijn echter heel erg laag. Een voorbeeld: via ChatGPT 3.5 heb ik recent 500 productteksten laten vertalen voor minder dan 5 euro.
Wat is er nog meer mogelijk?
Veel! Als je het kunt bedenken, kan het ongetwijfeld ook ontworpen worden. Een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring: een klant had een lijst met nieuwe (voedings)producten voor de webshop. Voor elk product moest een tekst komen, maar er was te weinig tijd om die teksten te schrijven. Daarom heeft deze klant in een Excel bestand de links naar de pagina van de leverancier geplakt, waar wel al veel info over het product stond. Op basis van dit Excel bestand heb ik via een script in R (een programmeertaal) de website informatie opgehaald en opgestuurd naar ChatGPT met de vraag om er een producttekst van te maken. In het ontwikkelen van het script zit natuurlijk wel wat tijd, maar dat kan vanaf nu altijd gebruikt worden door de klant om voor nieuwe producten teksten te laten schrijven. Daarmee is het dus een erg slimme investering die het bedrijf in een jaar veel geld bespaard.
Een ander voorbeeld: met een klant heb ik testen gedraaid op (geanonimiseerde) klantdata. We hebben per klant alle bestellingen geïnventariseerd en die per klant naar ChatGPT gestuurd met het verzoek om een abonnementsvoorstel te schrijven op basis van het bestelgedrag van de klant. Dit was nog ten tijde van ChatGPT 3.5 en helaas niet zo’n success: ChatGPT kon nog niet zo goed analyseren. Met de nieuwste versie van ChatGPT (4o) zou het zomaar kunnen zijn dat het wel goed werkt. Het is in ieder geval nog iets dat flink in ontwikkeling is, dus de mogelijkheden blijven komende tijd zeker nog groeien.
Hoe kan ik het op mijn webshop toepassen?
Als je technisch onderlegd bent, zou je met behulp van de twee API’s en software zoals Budibase een automatisering kunnen bouwen. Mocht je zo iemand in dienst hebben, vraag het diegene eens. Het kan je echt ontzettend veel tijd besparen.
Heb jij op dit moment niet zo iemand in dienst of ken jij niemand dit dit kan? Ik help je er graag mee. Neem anders eens vrijblijvend contact met mij op, dan kijken we samen wat de beste oplossing is voor jouw onderneming.
Photo by Jonathan Kemper on Unsplash